Amizax's Weblog – Menjana Pemikiran Ilmiah

October 11, 2009

Peringatan-Peringatan Allah Dalam Al-Quran

Filed under: Agama,Sosiologi — amizax @ 1:19 am
Tags: , ,

GEMPA bumi yang melanda kawasan Padang dan Jambi Sumatera Barat (Sumbar) pada Hari Rabu 30 September 2009, bersamaan 11 Syawal 1430 H, dengan kekuatan 7.6 skala richter sekali lagi mengemparkan dunia umumnya dan Asia Tenggara khususnya. Trauma bencana Tsunami masih belum berakhir, kini Indonesia dilagegarkan lagi dengan gempa bumi. Terlalu banyak peristiwa-peristiwa yang merupakan bala diturunkan oleh Allah kepada kita sebagai peringatan kepada manusia yang semakin alpa. Menyedari hakikat ini, maka penulis mengambil inisiatif untuk cuma mengumpulkan maklumat-maklumat yang berkaitan dari pelbagai sumber, khususnya dari Al-Quran dengan merujuk kepada mereka yang arif terlebih dahulu untuk dijadikan iktibar dan peringatan kepada kita semua. Semoga usaha murni ini di berkati Allah. Sebagai pembaca, anda juga dialu-alukan memberikan sumbangan berupa idea dan maklumat yang berkaitan untuk dikongsi bersama. Maklumat-maklumat berkenaan akan dikemaskinikan dari masa ke semasa. Semoga kita semua akan digolongkan sebagai orang yang “Muttaqqin”, Insyaallah.

1. GEMPA Bumi – Padang dan Jambi Sumatera Barat (Sumbar), Indonesia; Hari Rabu 30 September 2009, bersamaan 11 Syawal 1430 H, kekuatan 7.6 skala richter telah mengorbankan lebih 1,000 orang (11 Oktober 2009, 9.00 pagi) . Peristiwa ini telah diberikan peringatannya oleh Allah 1430 yang lalu menerusi Al-Quran. Ulama sekaligus Pengasuh Pondok Pesantren Asshiddiqiyah Jakarta, KH Noer Muhammad Iskandar SQ berpendapat, peristiwa gempa tersebut memang sudah tercantum di dalam Alquran. “Bahkan semua peristiwa pun memang sudah tercantum di dalam Alquran,” ujar Noer Muhammad saat  Isnin,(5/10/2009; http://suaramedia.com/berita-nasional/11221-ramalan-gempa-indonesia-dalam-al-quran.html). Gegaran akibat gempa bumi ini boleh dirasai di Singapura(yang berjarak 440 km dari Padang) dan Malaysia.

Gegaran pertama berlaku pada jam 17.16 WIB. Mari kita merujuk Al-Quran dalam Surah 17 (Surah Al Israa’) Ayat 16; Allah berfirman :- “Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya menaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya”. Gempa susulan di Padang juga terjadi pada pukul 17.58 WIB. Dalam surah yang sama ayat 58;  “Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz)”. Gempa bumi yang seterusnya terjadi di Jambi pada 1 Oktober lalu, peristiwanya terjadi sekira pukul 08.52 WIB. Di dalam Surah 8 (Al Anfaal) ayat 52; “(Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya”.

300px-Padang_location INDONESIA_EARTHQUAKE_largecapt.photo_1254323042130-3-0 APTOPIX Indonesia Earthquake 160_quake_map_070306 0040072pIndonesia Earthquake0038432p 1410125p

Selamat Pagi Indonesia

//

//
02/10/2009 – 04:25
<!– reset –>
Gempa Bumi, Peringatan Tuhan

GEMPA bumi yang melanda kawasan Padang dan Jambi

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: