Amizax's Weblog – Menjana Pemikiran Ilmiah

May 25, 2010

Pemerintahan Dunia Baru

Hari ini selesai menyaksikan video siri dokumentari yang telah “diharamkan” dan “dibuang” dari internet. Siri video berkenaan bertajuk ” THE ARRIVALS “, yang dihasilkan oleh Noreagaaa & Achernahr. Tiba-tiba sahaja, kedua-dua anak muda ini mula menarik perhatian saya. Kini saya sedang menyelidiki latar belakang kedua-dua anak muda ini, yang ternyata begitu bijak, kreatif dan berani mengetengahkan idea yang tidak terlintas di fikiran kita selama ini. Insyaallah, melalui penulisan ini, saya akan cuba mengupas sedikit demi sedikit paradigma yang diketengahkan melalui siri ini, disamping akan menyelitkan siri video berkenaan untuk tatapan kita semua. Siri video ini mempunyai 51 siri, agak sukar dimuatkan semuanya di sini. Bagi pembaca yang berminat untuk turut serta dalam perbincangan ilmiah ini, bolehlah memohon kepada saya melalui email.

Sebelum kita pergi lebih jauh, ada beberapa istilah yang perlu didefinisikan terlebih dahulu, supaya kita akan lebih memahami isu ini. Sayugia diingatkan, isu ini bukannya isu yang remeh. Isu ini adalah isu besar yang bukan sahaja melibatkan umat Islam, malah melibatkan semua agama dan kaum di dunia ini.

1. Dajjal – (b. Arab: الدّجّال al-dajjāl “pembohong, penyamar”) ialah suatu makhluk jahat yang akan muncul sebelum Hari Kiamat. Dalam ajaran Kristian, Dajal dikenali sebagai Antichrist. “Dajal” adalah, digunakan dalam kata “nabi palsu”. Tetapi “Al-Dajal”, dengan rencana pasti, merujuk kepada “Si Penyamar”, satu pembohong spesifik akhir-masa. Ia adalah layak untuk nota yakni istilah Al-Masih Ad-Dajal (Bahasa Arab untuk “Si Masih Palsu”) adalah terjemahan berkait dari istilah Suryani “Meshiha Deghala”, dimana telah menjadi kosa kata lazim dari Timur Tengah selama lebih 400 tahun sebelum penurunan al-Quran, melalui Peshitta (dimana menggunakan istilah ini sebalik dari Greek “antichristos”).

Sifat-sifat Dajjal

Dajal tidak disebut dalam al-Quran, tetapi pelbagai hadis Sunah menghuraikan sifat-sifat Dajal, seperti berikut (dimana lazimnya dipercayai oleh Muslim):

 • Dia (Dajal) adalah seorang pemuda yang rambutnya keriting, matanya menyembul keluar, menurut Rasulullah s.a.w. seperti Abdul Uzza bin Qathan. “Hendaknya diantara kamu bertemu dengannya,hendaklah membaca permulaan surat Al-Kahfi”(Sabda Rasulullah s.a.w). Sesungguhnya ia keluar dari jalan antara Syam (Sekarang = Syiria) dan Irak kemudian merusak kanan kirinya.
 • Dia akan fizikalnya berbentuk cacat, dan akan buta pada mata kirinya. Mata kanannya akan berkini tetapi ia akan jadi gelap (hitam). Dalam sebilangan hadith dia dirujuk sebagai satu-mata. Dia akan menunggang keldai putih dimana setiap langkah akan dibentang sebatu, akan makan api dan menghembus asap, terbang atas tanah dan menyeberang laut.
 • Dia akan menipu para imam, mengajar mereka bahawa Syurga ialah Neraka dan sebaliknya.
 • Huruf Arab kaffara (kafara, bermaksud “kafir“) akan muncul pada dahinya dan akan dibaca oleh Muslim sebenar samada mereka boleh baca ataupun tidak.
 • Dia boleh melihat dan mendengar pelbagai benda di banyak tempat pada masa yang sama.
 • Dia mempunyai kuasa untuk mengelirukan manusia.
 • Dia akan cuba meletakkan manusia pada takhta Tuhan.
 • Suatu hari pada musim kemarau, dia bakal menanya; adakah kau mahu api atau air? Jika anda memilih air itu bermakna yang anda minta adalah api, manakala jika anda minta api yang diberikan ialah air.
 • Dia akan mendakwa diri sebagai Tuhan dan akan menipu manusia dalam berfikir yakni dia telah bangun dari kematian. Salah satu orang khusus akan dia bunuh dan kemudian dia akan kini menghidupkan dia, sesudah itu Allah akan menghidupkan dia. Dia takkan mempunyai kuasa ini lagi. Pada sumber lain (menurut kepada siri Akhirat oleh Anwar al-Awlaki), seorang lelaki beriman akan datang dari Madinah terus ke Dajal, berdiri pada atas Uhud, dan dengan beraninya mendakwa Dajal adalah Dajal. Dajal kemudian akan menyoalnya: “Adakah anda akan percayakan saya (yakni sayalah tuhan) jika saya bunuh anda dan kemudian menghidupkan anda?”. Dajal akan melakukan sedemikian dan selepas penghidupannya lelaki beriman akan berkata bahawa dia semakin tidak percayakan kepada ketuhanan Dajal.
 • Sesiapa yang menolak dan enggan percaya dengannya akan menderita kemarau dan kebuluran manakala sesiapa yang menerimanya akan hidup dalam kehidupan senang.
 • Sesetengah tradisi Islam mengaitkan yakni dia akan muncul pada Isfahan, dan dia akan membawa Yahudi Isfahan dan ramai bekas Muslim dan bekas Kristian menyokongnya.
 • Dia tidak berupaya memasuki Makkah atau Madinah.
 • Imam Mahdi akan menentangnya dengan nama Islam.
 • Dia akan dibunuh oleh Nabi Isa a.s. dekat pagar Ludd, di mana Israel terdapat kini.

Sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Dajjal

Advertisements

1 Comment »

 1. […] Pemerintahan Dunia Baru May 2010 […]

  Pingback by 2010 in review « Amizax's Weblog – Menjana Pemikiran Ilmiah — January 5, 2011 @ 11:13 am | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: